ponedeljek, 6. april 2009

Pasji preval

Inštruktor v osnovni pasji šoli, sicer vodnik reševalnega psa, nam je pojasnjeval, da učenje trikov večinoma nima nobene uporabne vrednosti, da pa je eden od najboljših načinov za nadgrajevanje odnosa med lastnikom in psom. Kaj psa pri trikih učiš in kako, je stvar posameznika, pomembno je le, da je to učenje igra in da se prek nje pač ukvarjaš s svojim psom.

In tako mi je včeraj popoldan, ko sem po osemurnem sedenju v pisarni končno doma prišel na toplo pomladansko sonce, med vadbo ukazov prišlo na misel, da bi morda tudi Heli naučil kakšen trik. Kako in katerega? Pojma nimam, ker tega nikoli nisem počel.

Ravno med tem razmišljanjem se je Heli ulegla na hrbet, da bi jo božal po "podvozju". S tem mi je dala super namig - naučil jo bom delati "preval". S pasjim priboljškom v roku je trajalo samo 5 minut, pa je že razumela, kaj želim. Moje iskreno navdušenje nad opravljenim prevalom je bilo tako očitno, da je potem še z večjim veseljem vajo delala naprej. Videla je, kako sem tega otročje vesel, in zato z veseljem ponavljala.

Danes sem ponosen in važen. Ker imam psico, ki zna na ukaz narediti preval :)

10 komentarjev:

  1. Super, čestitke.
    Saj gre, ko začneš, pa še tako fajn se ti zdi, da gre potem še lažje. Boš jutri v pasji šoli pokazal.
    Če ti zmanjka idej:
    http://www.pesjanar.si/forum/index.php?board=99.0

    Lep dan

    OdgovoriIzbriši
  2. Hočemo fotke! al pa filmček

    OdgovoriIzbriši
  3. Dominika, zgledi v pasji šoli vlečejo :)

    Hvala za link!

    OdgovoriIzbriši
  4. http://www.youtube.com/watch?v=ejioz8N9h3U
    Za takrat ko si zmanjka idej, pa potem rabiš več psov, več prostora in večji avto :-)))
    Delaš nalogo? Mi2 sva jo že včeraj. Samo imam težave z ostalimi v krdelu (ne psi), da dojamejo bistvo drugačnega šolanja.
    lp
    D

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne strinjam se ravno, da učenje trikcev nima nobene uporabne vrednosti - konec koncev mora tudi pes trenirati svoje možgane. :-)
    So pa trikci fajn, ja. Ko vidiš tiste očke, ki gledajo in čakajo, da izpolnijo ukaz.
    Čestitke k osvojitvi "prevala". Zdaj pa veselo naprej. :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja, Bacek, definitnvo so trikci zelo dobri za trenmiranje možganov! Sem pogledal tvojo stran - kako ljubka kužika!!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. :-)) Hvala, hvala.
    Tole ljubezen do Kavalirjev sem gojila 15 let, preden mi je uspelo uresničiti srčno željo.
    Sicer pa tudi midve hodiva na osnovno šolanje k reševalcem. So fajn, ja. ;-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja, tudi meni ni žal, da sem izbral reševalce. Njihov sistem je pravi za Heli, je preveč nežna za kakšno grobo vzgojo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Še dobro da nimata izkušnje iz Nakla. Mala šola je sicer super tam, osnovna pa totalni poden. :-(( Bile sva samo 1x, pa še to je bilo čist preveč.
    Zdaj pa uživava tu in kmalu začnemo še eno pasjo damo v malo šolo vozit sem. ;-))
    Še ena "zanimivost" .... že nekaj let hodim k R. In mi enkrat v pasji-mačji debati razlaga o psički pri vnukih, ki si ne upa iz ene sobe v drugo, pa po stopnicah,... Da je tolk prestrašena psička. Jaz pa ravno nekaj tednov pred tem zasledila na enem blogu to isto zadevo. :-))) Kolk je majhen svet. ;-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Kva?! Bacek, pa je svet potem res noro majhen :)

    Ja, Heli je tista prestrašena psica. Sicer je dobila že ogromno poguma, in je le še senca tiste Heli iz prvih dni pri nas, vedno pa bo ostala bolj nežna in previdna ...

    OdgovoriIzbriši