četrtek, 26. april 2018

Španija z avtodomom, prvi dan: Xabia, Penyal d'Ifac


Dolga leta sem navijal, da si privoščimo potovanje z avtodomom. Za prvomajske počitnice 2018 mi je to končno uspelo. Destinacija: Španija.



Najprej sem seveda začel iskati avtodom v Sloveniji. Ampak, teden dni je malo, in da vsaj tri dni od tega zapraviš samo za vožnjo do Španije in nazaj, je res veliko. Da ne govorim o tem, da bi bili zaradi dolge poti po dolgočasnih avtocestah avtodoma morda naveličani, še preden bi se potovanje po Španiji sploh začelo. Zato sem začel iskati še ponudnike izposoje avtodomov v Španiji. Na začetku je šlo težko, saj se je izkazalo, da so ti ponudniki orientirani predvsem na lokalne najemnike, Špance. Zato sem s pomočjo Google Translate začel avtodom iskati v španščini. In šele takrat se je odprla ponudba!


Ker prvomajskih počitnic Španci ne jemljejo kot vrhunec sezone, se je nazadnje izkazalo, da kombinacija letala in najema avtodoma v Španiji ne bo nič dražja, kot pa najem avtodoma v Sloveniji. Letalske karte prek Ryan Aira, s stroški prevoza do letališča v Benetkah in poceni parkiriščem za en teden so skupaj namreč nanesli približno toliko, kot pa dodatni dnevi najema avtodoma, stroški goriva in cestnin do Španije in nazaj. Da ne omenjamo še časa... Tako je bila odločitev na koncu lahka: let Treviso - Valencia, najem avtodoma v Valenciji, nato pa krožna pot po Španiji, z vrnitvijo nazaj v Valencijo.


S ponudnikom avtodomov smo imeli res srečo. Pričakal nas je na letališču v Valenciji in nas brezplačno odpeljal do sedeža svojega podjetja (samo 15 minut od letališča). Tam smo dobili tri mesece star avtodom z močnim motorjem, tako da se mi je ob pogledu na naš dom za prihodnje dni kar nasmejalo. Ko so slišali, od kod prihajamo, so nam posteljnino in kuhinjsko opremo (posodo, pribor) dali zraven brezplačno, drugače pa to zaračunajo, saj večina najemnikov vse to pač prinese s sabo, ko pridejo z avtom prevzet avtodom. Po obveznem uvodnem tečaju uporabe se je naša španska dogodivščina lahko začela.


Iz Valencije smo se prvi dan z avtodomom peljali proti jugu ob obali. Prvi odmor smo naredili v obmorskem kraju Xabia oz. Javea.


Največ časa smo prvi dan preživeli v naravnem parku Penyal d'Ifac nad mestom Calp. Gre za fascinantno skalo nad morjem, kamor se povzpneš peš.


Zadostujejo lahki pohodni čevlji in malček kondicije, saj gre za pot, ki je lažja, kot pa vzpon na Jošt nad Kranjem ali pa recimo ljubljansko Šmarno goro.


Od tam pa te nagradi razgled na prelepo obalo in mesto Calp pod tvojimi nogami. Res vredno hoje, še posebej po tem, ko smo veliko ur že presedeli naprej v avtu od doma na letališče, potem na letalu, pa še v avtodomu. Hoja paše!





Ker se je ob spustu s skale v Calpu že delal mrak, smo v aplikaciji Park4Night poiskali najbližji predlog za prenočišče. Bil je res blizu - osamljeno parkirišče ob cesti s pogledom na skalo, ki smo jo maloprej obiskali. Super!


Aplikacija nam je dala dober predlog, noč je bila tiha in mirna, počutili smo se varne. Tako je Park4Night uspešno prestal prvi test in postal naša glavna aplikacija na poti po Španiji, saj smo vsak dan prav prek nje iskali mesto za naslednje prenočevanje.



Ni komentarjev:

Objavite komentar