sobota, 22. oktober 2022

Apulija (Puglia): teden dni lepih krajev se začne že v mestu San Severo


Konec oktobra 2022 sva si z ženo podarila tedenski "road trip" po italijanski Apuliji.

Apulija oz. Apuglia je ena od dvajsetih italijanskih dežel. Na zemljevidu je to nezmotljivo peta italijanskega škornja:

Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Apulia

Iz Kranja je Apulija preprosto dosegljiva, le nekaj potrpljenja moraš imeti pod zadnjico. V Kranju namreč zaviješ na avtocesto, v Apuliji pa deset ur kasneje z nje. Do tam je namreč dobrih 900 kilometrov urejene avtoceste, kar je izven turistične sezone možno prevoziti v enem zamahu, s kako kratko pavzico za kavo in daljšim premorom za kosilo. Midva sva se okrepčala v obmorskem mestu Senigallia:

Kosilo v mestu Senigallia.

V prvem (in najdaljšem na tem potovanju) zamahu sva zvečer dosegla mestece San Severo. Spet se je dokazala resničnost izraza, da moraš za doživetja samo zaviti z avtoceste. San Severo se nama je namreč zdelo povsem nepomembno in nezanimivo mestece, ki nama bo služilo zgolj kot cenovno ugodno prenočišče na poti do zanimivih delov Apulije. Vseeno nama je po celodnevni vožnji prijalo sprehoditi se po mestu, povsem brez pričakovanj. 

Kip svetemu Piju v San Severu.

Pa sva bila prijetno presenečena že minuto zatem, ko sva parkirala. Avto sva namreč pustila ob mestnem parku, ki je presegel vsa najina pričakovanja, tako glede velikosti, urejenosti, kot prijetnega vzdušja, ki je v soboto zvečer vladalo v njem. Staro in mlado se je v tem parku družilo v prijetnih pogovorih in ležernem sprehajanju, in prijetno vzdušje je bilo zelo nalezljivo. 


Vzdušje se je še stopnjevalo, ko sva iz parka zakorakala na mestne ulice. Te so bile nabito polne! Glasba, degustacija vina, lokalne domače specialitete na stojnicah! Juhej, kako prijeten zaključek dneva! 


Za večerjo sva si seveda privoščila pico na ulici. Tako kot večina domačinov. Mene je navdušila pica s krompirjem - okus, ki ga še nisem poznal. 

San Severo: pravi italijanski street food.

Skoči na naslednji dan najine poti ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar