sobota, 18. april 2009

Kraški rob

Kraški rob je dobesedno rob. Dolga leta sem ga občudoval s poti z morja, nekdaj na stari črnokalski cesti, zdaj z viadukta. Od daleč s svojo ostro zarezo v kraško zemljo obljublja lepe razglede na vse strani, zato smo jih odšli raziskat.

Izhodišče naše kratke pešpoti je bila vas Podpeč, do katere se pride s Črnega kala. Tako kot je pešpot od Podpeči do Kraškega roba nezahtevna, je cesta od črnega kala do Podpeči zahtevna. Ponekod je bolj dvorišče starih hiš, kot pa cesta. Ozka, klavstrofobična, a hkrati adrenalinska. Ni pa za tiste, ki svojo pločevino ljubkujejo ... Na poti smo srečali obrambni stolp iz 15. stoletja, ki skorajda pravljično prebiva sredi zelenja:
Na vrhu pa užitek. Toplo sonce nas je tik ob robu zleknilo na prijetno travo, kjer smo se eno uro greli in uživali. Pod seboj smo gledali vlake, kako si režejo svojo pot skozi gričevje in sopihajo po najprometnejši in eni najbolj strmih prog v državi. Oči smo počivali na oblinah morja, ušesa crkljali ob pomladni pesmi ptic.

Ali lahko opaziš, kako majhni smo ljudje na robu, malo bolj desno od sredine fotografije? Ena majhna pikica je sicer 1,9 metra velik dedec, ki z obema rokama maha proti fotografu, pa se ga na robu komajda vidi:


Mmmmm, narava, kako mi pašeš!

Ni komentarjev:

Objavite komentar