četrtek, 30. april 2009

Skadarsko jezero in Lovčen


Gledajoč zemljevid smo se odločili, do jo do Cetinja, nekdanjega glavnega mesta Črne Gore, mahnemo po bližnjici. Žal pa na zemljevidu nismo videli, da nas čakajo hudi vzponi in spusti, in to po cesti, ki jo očitno ne uporabljajo več.
Pol poti je bila cesta komaj dovolj široka za naš avto, kaj šele za srečevanje z nasproti vozečimi. A teh je bilo tako ali tako zelo malo, tako malo, da me je že skrbelo, če bomo sploh kam prišli.
Po cesti je že rasla trava, marsikje je pol pasu že zgrmelo v prepad ...Res pa nas je cesta nagradila s čudovitimi razgledi na Skadarsko jezero:Takole je v vasi Rijeka Crnojevića:

Pot je bila torej kljub naporom lepa, a žal predolga. Tako smo se morali ob prihodu v Cetinje odločiti med vzponom na Lovčen in ogledom mesta. Izbrali smo Lovčen.


Do vrha vodi 20 km gorske ceste, nato pa še 461 stopnic do mavzoleja Petra Petrovića Njegoša, črnogorskega vladarja in hkrati največjega pesnika. Njegov zadnji dom se baha s fantastičnim razgledom nad Črno goro, obalo in morjem vse do Italije. Nas je na vrhu že ujela noč, zato smo si razgled lahko samo domišljali ...

4 komentarji:

 1. Ohridsko jezero ni v Črni Gori.

  OdgovoriIzbriši
 2. Ups! Hvala za opozorilo. Skadarsko je pravilno, sem takoj popravil.

  OdgovoriIzbriši
 3. jas sem tud bla tam.. Zelo lepo še posebej razgled od zgoraj..

  OdgovoriIzbriši
 4. sem tekel po stopnicah 461/cca 100m višinske razlike ...2.56 :)

  OdgovoriIzbriši