sobota, 17. april 2010

Pusti grad

Puščobe, ki straši iz imena našega današnjega cilja, na poti ne srečaš nikjer. Ravno nasprotno! Manj kot pet minut zatem, ko na avtocesti Kranj - Jesenice zapustiš avtocesto na izvozu za Radovljico, se znajdeš na čudoviti, tri ure dolgi, povsem lahkotni peš poti. Začneš s prečkanjem Save čez Fuxovo brv, ki v otrokih prebudi domišljijo.

Nato nadaljuješ po prijetni poti, večinoma skozi gozd, kjer otroci spet najdejo cel kup razlogov, da sprostijo svojo pustolovsko žilico.

Višinske razlike je na vsej poti le za sto metrov, zato ti sape nikjer ne zmanjka. Prav tako je dovolj tudi svežega zraka, miru in lepega razgleda na Radovljico.

Do Pustega gradu vodi krožna pot. Sicer lahko od Fuxove brvi ubereš bližnjico in opraviš izlet do gradu in nazaj v eni sami uri. A je lepota gozdne poti vredna daljšega sprehoda. Tako narediš ovinek po gozdni učni poti, in ob prihodu na Pusti grad sta za tabo že dve tretjini vse poti.


Pusti grad so okrog leta 1190 zgradili Ortenburžani na strateški legi nad Lancovim. Strateški legi danes izletniki pravimo drugače - fantastičen razgled! Sam grad je bil dolgo časa povsem pozabljen, pred nekaj leti pa so ga domačini spet iztrgali iz objema gostega grmovja.

O čudovitem razgledu in prijetni poti do njega se splača prepričati osebno!

1 komentar: