ponedeljek, 27. april 2009

Jablanica

Jablanica bi bilo lahko nepomembno mestece, nevredno oznake na svetovnem zemljevidu. Pa je zgodovina hotela drugače. Druga svetovna vojna je v Jablanico pripeljala partizane in Nemce, med njih pa postavila železni železniški most čez Neretvo. Po spektakularni borbi za ta most, ki se je zapisala v nepozabno filsmko zgodovino z večnim filmov Bitka na Neretvi, je ime Jablanica postalo obvezna postaja na maturantskih izletih in turističnih vožnjah ter se zapisala v šolske učbenike zgodovine. Torej smo ta most preprosto morali videti tudi mi.


Bitka na Neretvi se je zapisala na seznam najbolj znanih bitk jugoslovanskega dela druge svetovne vojne. Partizani so pred Nemci in četniki rešili veliko število ranjencev, zato se ta bitka imenuje tudi bitka za ranjence. Iz te zgodbe je Titov citat, ki so ga s ponosnimi solzami ponavljali v vseh republikah:

Partizani so ranjence rešili s taktično prevaro. Josip Broz Tito je dal porušiti vse mostove čez Neretvo, nato pa so partizani 3. marca 1943 prebili obroč s prehodom Neretve preko zasilnega mosta, zgrajenega poleg porušenega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar