sobota, 30. april 2016

Maroko, osmi dan: FesSmrk, smrk. Kar na jok mi je šlo zjutraj, saj sem se zavedal, da smo se prebudili v naš zadnji maroški dan. Čakal nas je samo še dopoldanski sprehod po mestu, potem pa vožnja na letališče, vračilo izposojenega avtomobila (hvala, Dacia Lodgy!)  in napol zastonjski rajanerovski let proti Milanu.Ampak, počasi, ni še konec! Tudi Fes je čudovito mesto, ki nam je ponudilo užitkov poln sprehod. Predvsem pa nam je Fes ponudil nekaj novega – ogled slavnih strojarn, kjer na stari način (z golobjimi iztrebki) čistijo kože. Ja, smrdi, in delavci stojijo do kolen v »bio kemikalijah«, tako da so se nam pošteno zasmilili. A očitno vseeno ne dovolj, da bi potem v kateri od neštetih trgovin z usnjenimi izdelki pustili kaj svojega denarja … Namesto spominkov imam pač raje spomine …
Uživancija je tudi sprehod skozi katerega od številnih soukov po vsej državi. Souki so predeli mesta, osredotočeni na eno od ročnih obrti. Tako lahko potem v isti ulici kupuješ neke izdelke in obenem gledaš, kako ti izdelki sploh nastajajo.


Potem pa je prišel tisti čas. Čas, da poiščemo avtopralnico (rent-a-car je hotel dobiti nazaj čist avto…), pridemo na letališče in se vkrcamo na letalo proti Milanu.


Obe letališči - v Marakešu in Fesu - sta čudovit zgled moderne arhitekture. Večina letališč po Evropi ni tako privlačnih za oči. Maroški kralj očitno ve, da so letališča prvi stik pogosto nezaupljivih in rahlo preplašenih turistov z njihovo deželo. In če zagledajo moderno stavbo, so občutki takoj boljši.Ryanairova jeklena ptica nas je v spet povsem polnem letalu varno ponesla v Milano - na letališče Bergamo.
V Bergamu pri Milanu nas je opolnoči čakala še nočna vožnja do doma. Ki jo, če zmorete, priporočam, saj so italijanske avtoceste po polnoči tako prijetno prazne, da si doma zelo kmalu.

Puščavski pesek, zadnji ostanek Maroka pri nas doma ...

Če povzamem – Maroko je postal daleč najboljše družinsko potovanje, ki smo ga kadarkoli doživeli. Ponudil nam je povsem drugačen svet, kot ga poznamo, in to za ugodno ceno. Prav v taki kombinaciji, kot sem ga predstavil v preteklih objavah na tem blogu, ga zato brez zadržkov toplo priporočam vsem.

Maroko je zakon!

Ni komentarjev:

Objavite komentar