sreda, 26. oktober 2022

Apulija (Apuglia): Alberobello, Locorotondo, Martina Franca, Monopoli

Alberobello

Današnji dan sva v Apuliji posvetila kolesarjenju. Kolo je res krasno prevozno sredstvo. Dovolj počasno, da ti ob poti ne uide nič zanimivega, dovolj hitro, da v enem dnevu vidiš veliko, in dovolj okretno, da se pripelješ v še tako staro in ozko mestno središče.  


Avto sva parkirala pod Alberobellom, "turistično pastjo", ki s svojimi slikovitimi hišami vsako leto privabi trume turistov z vsega sveta. Vsi pridejo sem pogledat znamenite hiše "trulli". Preproste, majhne in nenavadne s svojo pojavo res privlačijo poglede. 

Tako kot marsikaj drugega na tem svetu so tudi trulli taki, kot so, zaradi ljube davkarije. Ker so trulli zgrajeni na suho, brez uporabe malte, so imeli upravičeno status začasnih zgradb, ki se jih da hitro porušiti, in kot taki so bili oproščene davka. Oktobra je sprehod skozi vas prijeten, ker je turistov zelo malo. 



Po spoznavanju mestnih ulic sva si zaželela nekaj več odprte narave. Tako sva zajahala najina bicikla in se po prijetnih poteh med polji odpravila proti Locorotondu.


Locorotondo je eno od mest v "dolini Trulli", stoji na manjšem hribčku nad zeleno ravnino in - klasika - navduši s svojimi starimi mestnimi uličicami. Od Alberobella je oddaljen prijetnih 10 kilometrov bicikliranja. 







Od Locorotonda sledi sedem kilometrov poti do mesta Martina Franca:


Od tu sva se vrnila nazaj k avtu, parkiranem v Alberobellu. Naredila sva lep, 36 km dolg krog s 375 metri klancev:


Popoldan sva se z avtom odpeljala v slavni Monopoli. No, globalno najbrž ni tako zelo slaven, ampak mene spominja na meni najljubšo igro iz otroštva, ki ima enako ime. 

Mestna plaža pod obzidjem Monopolija. 








Ni komentarjev:

Objavite komentar