sobota, 29. oktober 2022

Apulija (Apuglia): Gravina di Laterza, Matera

Gravina di Laterza je naravni park okoli ogromnega kanjona, ki je menda tudi zatočišče številnih vrst ptic, a so se te konec oktobra očitno že preselile kam drugam. Midva na najinem oktobrskem popotovanju po Apuliji nisva imela dovolj časa, da bi se spustila do dna, zato sva si privoščila le enourni sprehod po vrhu. Tudi to je že zagotovilo za številne lepe razglede!



Popoldan je sledil nepričakovani vrhunec ne samo današnjega dneva, ampak tudi eno od največjih doživetij celotne poti - mesto Matera. 

V davnini so revnejši prebivalci izkoristili mehkobo apnenčastih sten in si vanje izkopali svoja domovanja, pa tudi cerkve. Sčasoma so se ta jamska stanovanja spremenila v eno od največjih italijanskih sramot, saj so revni prebivalci tu živeli še okoli leta 1950. Nazadnje je pritisk javnosti le zalegel, da so jim zagotovili bolj človeka dostojna bivališča. 

Stanovanja, izklesana v skalovje. Menda se jim obeta turistična prihodnost. 

Del ohranjene cerkve, izklesane v steno.

Nama je malo nalašč, malo pa po nesreči uspelo priti ne v Matero, ampak na hrib nasproti mesta. Kar se je izkazalo za pravo srečo! Tako sva bila najprej deležna razgleda ne mesto, kakršnega med sprehodom znotraj mesta pač ne moreš doživeti.  

Potem sva se spustila strmo navzdol v kanjon, čez viseči most prečkala reko in se na drugi strani spet strmo vzpela navzgor v stari del legendarnega mesta. 


Viseči most je edina pot prek kanjona v Matero s te strani. 


V Materi sva si privoščila prijetno večerjo, po njej pa naju je že pričakalo mesto v svoji nočni podobi. 



Predzadnji dan najin poti pa opisujem tule ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar