torek, 13. junij 2023

Balkan Tour (tretji dan): Biseri Ohridskega jezera

Ohrid ponuja poleg "turističnih pasti" mestnih ulic in trgovin z ohridskimi biseri tudi lepe sprehode po okoliški naravi. Mi smo si tako že pred zajtrkom privoščili daljši sprehod, kjer nas je navdušila tako zgodovina kot narava. 

Amfiteater z lepim pogledom na jezero so zgradili 200 let p.n.š.


Samuelova trdnjava je od daleč vidna zahvaljujoč impresivnemu obnovljenemu obzidju.



Arheološko najdišče s cerkvijo Plaošnik stoji na prelepi razgledni parceli nad jezerom. Verjamem, da so tukaj obiskovalci res lahko našli mir na zemlji. 



Najbolj slikovita, narejena za razglednice, je cerkev svetega Janeza v Kaneu. To je makedonska pravoslavna cerkev na pečini nad plažo Kaneo, ki se ponaša s prelepim pogledom na Ohridsko jezero, od centra mesta pa je oddaljena zgolj dobre četrt ure prijetne hoje. 


Od cerkve vodi v središče Ohrida lepa pešpot, deloma tudi po "pomolu" nad vodo. 


Po zajtrku v enem od lokalov v Ohridu smo se po cesti, ki pelje ob jezeru na jug, odpeljali do zaliva kosti ob Ohridskem jezeru. 


Kljub grozljivemu imenu ne gre za lokacijo snemanja kake grozljivke, ampak za tisti del obale, kjer so najdene kosti napovedale prisotnost človeka v pradavnini. 


Tako so leta 1977 začeli z izkopavanji in na globini od tri do pet metrov našli lesene ostanke. 


Sčasoma so lahko dobili dovolj jasno sliko, kaj se je tu dogajalo tisoč let pred našim štetjem. Na tej osnovi so zgradili repliko koliščarskega naselja, ki je vsekakor vredna obiska.




Z zalivom kosti pa Ohridsko jezero še ni zaključilo s svojimi biseri. Slabih 30 kilometrov južno od Ohrida stoji samostan svetega Nauma. 


Na osamljeni, prelepi lokaciji so menihi zgradili pravo oazo miru, kjer še danes, kljub turistom, lahko začutiš mir, ki zavlada za temi zidovi takoj, ko se za zunanjimi obiskovalci zaprejo vrata. 


Pravi biseri Ohrida niso tisti, ki jih kupiš v turističnih trgovinah, ampak narava in izjemne zgradbe, ki smo jih odkrili danes.





Ni komentarjev:

Objavite komentar