četrtek, 5. avgust 2021

Po lojtrcah gor: Cima Sat

Pogled na Rivo del Garda.
 

Na najinem športnem dopustu v Arcotu je danes prišel dan za vzpon na vrh Cima Sat. Čakala naju je zanimiva kombinacija klasične planinske poti in ferate, ki je zgrajena predvsem v obliki neskončnih lestev. Ni za višine boječe ljudi ... Obljublja pa res lepe razglede, torej pojdimo!

S kolesom iz Arcota na izhodišče poti v Rivi del Gardi.

Kot za vse lepote okoli Arcota tudi za vzpon na Cimo Sat nisva potrebovala avtomobila. Iz kampa sva se do izhodišča v Rivi del Garda odpeljala s kolesi, saj vodi od Arcota do Rive res lepa, široka kolesarska cesta. Kolesi sva zaklenila v centru Rive del Garda, ob obali, in se odpravila v hrib, ki kraljuje nad mestom. 

Po polurni hoji se na Rivo del Gardo že odpre lep razgled. 

Pot se začne po mestnih ulicah, nadaljuje po cesti navzgor, cesta postane zelo strma pot, na koncu pa se spremeni v planinsko stezo. 

Z vsakim korakom višje, z vsakim korakom lepši razgled. 

Cesta se spremeni v gozdno pot, ta pa počasi v kamenje.

Razgled pa je!

Sama ferata kmalu pokaže svojo glavno značilnost - lestve. Po njih je plezanje varno in nadzorovano, motili pa so me turisti z glede na opremo in obnašanje skromnimi izkušnjami v gorah. Taki, namesto da bi zaradi neizkušenosti dobili kaj več strahospoštovanja, rinejo na lestve eden za drugim brez razmisleka, da te lestve pač niso grajene zato, da bi istočasno na njih viselo deset ljudi. Mudi se jim, čeprav še sami ne vedo, kam ...


Hitro, vsi na lojtro naenkrat!

Edini butelj, ki sem čakal, da se uresniči varnostna zapoved z začetka lestve - ne vsi naenkrat gor!

Doooolga je tale lestev!

Z naraščanjem višine je naraščalo tudi moje spoštovanje, ki se je začelo mešati s strahom ... Tele lestve niso šala!

Tja gor greva!

Kako smo že rekli? Aja, seveda, hitro, vsi naenkrat na lestev!


Uuu, mater je strmo!

Razgled je pa vseeno vreden psihofizičnega napora!



Cima Sat osvojena!


Glej puščico... Ja, tam je vrh, tja peljejo tiste neskončne stopnice ...

Spet na izhodišču na obali v mestu Riva del Garda, kjer sva parkirala najini kolesi. Puščica označuje danes osvojeni cilj - Cima Sat takole bedi nad mestom.

Za krožno pot iz Rive del Garda na Cimo Sat in nazaj sva potrebovala 6 ur hoje. Prehodila sva skoraj 11 kilometrov in naredila slabih 1.200 višinskih metrov, večinoma preplezanih po lestvah. Še nikoli v življenju nisem šel tako visoko po lestvi!




Ni komentarjev:

Objavite komentar