četrtek, 16. oktober 2008

Časovni stroj SFRJ

Danes sem padel v časovni stroj, ki me je odnesel v zlate čase SFRJ. Kar poglejte sliko - znašel sem se na prazniku v domu krajevne skupnosti, na odru pa so nastopali ponosni pionirji. Super je bilo!

No, v zgornjem zapisu je ena napaka. Dejansko se je res zgodilo danes, 16. oktobra 2008. Šola, v katero hodita fanta, je praznovala 110 let, od kar deluje v našem kraju, in 30 let, odkar deluje v današnji zgradbi. Na proslavi tej obletnici v čast so se otroci z učitelji sprehodili skozi čas. Zame je bil vrhunec večera nastop pionirčkov, pospremljen z mojo glasbo takratnega časa:

Mi vstajamo, jadramo,
kakor galebi na pot.
V dalji ostajajo
pusti otoki zmot.

Mostove postavljamo,
družno od brega na breg,
v pesmi, ki vsi jo sanjamo,
plove naš sinji galeb!

Zanimivo, kako otroci sploh niso razumeli mojega navdušenja. Ker nimajo pojma, kaj je to pionir! Moj Bog, a sem že toliko star?! Zanje in nam v osvežitev z wikipedie:

Titovi pionirji je bilo ime organizacije, ki je vključevala vse osnovnošolske otroke v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji (SFRJ). Organizacijo je po sovjetskem zgledu pionirske organizacije ustanovila Komunistična partija Jugoslavije. Imeli so lastne uniforme; črne čevlje, modre hlače (deklice modra krila), belo srajco, rdečo rutico za vratom in vojaško kapo, imenovano »titovka«. Uporabljali so vojaški pozdrav - salutiranje s stisnjeno pestjo. Pred vstopom v organizacijo so morali dati prisego, ki je vključevala tudi zvestobo SFRJ, njeni enotnosti in komunističnim idejam njenega voditelja Josipa Broza Tita. Zadnja generacija otrok, ki je bila v Jugoslaviji pred razpadom komunističnega sistema vključena v pionirsko organizacijo, je bila rojena leta 1983.

4 komentarji:

 1. Ja ja, stari časi... ampak Rok, a se prav spomnim, da smo bili mi zadnja generacija "mladincev"?

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja, Matej, tudi jaz imam že od nekdaj v glavi, da smo bili zadnji, zato me je letnica iz wikipedie presenetila. Kaj pa vem, morda pa le nismo bili zadnja generacija ...

  OdgovoriIzbriši
 3. Avtor je odstranil ta komentar.

  OdgovoriIzbriši
 4. Pravzaprav se izide... pionirčki so bili od 7 let dalje pa vse do 14, potem pa mladinci... ja, možno, da smo bili zadnji "mladinci".

  OdgovoriIzbriši