sreda, 17. november 2021

Sicilija (peti dan): Tindari, Cefalu, Palermo

Tindari.

V pristaniškem mestu Milazzo sva se prebudila s svežimi spomini na včerajšnje vulkane Eolskega otočja. Današnji dan ne bi smel doseči občutij vulkanskih izbruhov, zato sva ga zastavila neambiciozno. Na srečo sva tudi prenočišča vsak dan rezervirala sproti, popoldan, ko se nama je že bolj jasno kazalo, do kam bova tisti dan prišla. To se je za najboljši način planiranja še posebej dobro izkazalo danes, ko nama je Cefalu popolnoma spremenil načrte. Enourni obisk se je namreč spremenil v glavni cilj današnjega dneva.

Današnja pot naju je vodila ob severni obali Sicilije: Milazzo - Tindari - Cefalu - Palermo.

Ampak, pojdimo po vrsti, najprej v Tindari. Tindari se ponaša z izjemno cerkvijo Basilica Maria SS del Tindari na še bolj izjemni lokaciji na skali nad morjem. 






Naslednji cilj: staro obmorsko mesto Cefalu. Najin načrt je bil parkirati brezplačno čim bližje starega mestnega jedra, se sprehoditi po ozkih ulicah in čez eno uro oditi naprej. Prvi del: brezplačno parkirišče pred mestom - urejeno. Drugi del ... hja, do tja, torej ozkih mestnih ulic, je pa trajalo več ur. Od parkiranega avtomobila naju je pot v mesto namreč vodila po promenadi ob plaži. 


Pa je ravno takrat sonce posijalo v svoji največji jesenski moči in peščena plaža naju je premamila. Ne greva še v mesto, najprej ležat na sonce! Le-to naju je tako pogrelo, da sva bila kmalu v morju! Midva uživala v vodi, mimo naju pa sprehajalci na plaži, oblečeni v puhovke. Tako njim kot nama  je bilo vreme ravno pravšnje :) Preverjeno torej na lastni koži - novembra se da na Siciliji še kopati!


Spočita in skopana, primerno nasoljena sva se popoldan le odpravila v mesto. Cefalu je, vsaj izven sezone, prijetno staro mesto z ozkimi ulicami, mestno plažo in dovolj gostinske ponudbe, da tudi trebušček mesto zapusti potešen. 


Nekdanja mestna pralnica.





Cefalu se je izkazal za enega od najlepših presenečenj na najini poti. Tudi zato je naslednji in hkrati zadnji današnji cilj prišel še toliko bolj kot velik šok. 


Palermo. Joj, Palermo. Največje, najpomembnejše mesto se nama je predstavilo kot najbolj revno, razpadajoče, umazano mesto na vsej Siciliji.


Na srečo ima tudi svoje čistejše dele z zanimivimi zgodovinskimi stavbami.





Medtem ko so majhna mesta na Siciliji vsa po vrsti obnovljena, čista, prijetna, je Palermo kot iz nekega drugega časa ali proračuna. Za povrh sva si (resda poceni) sobo našla v zelo sumljivem delu mesta. Prišla sva že v temi, midva sva sumljivo gledala ljudi na ulici pod najino sobo, oni pa so sumljivo gledali naju. Kljub nelagodnim občutkom in utrujenosti sva se vseeno odločila še za en sprehod po bližnjih ulicah. Nazaj v sobo nisva prišla nič bolj pomirjena ... Upajva, da bo z jutrišnjem dnevom in soncem tudi mesto pokazalo lepši obraz...



Ni komentarjev:

Objavite komentar