sobota, 24. marec 2018

Maroko za družine


Po enotedenskem potepanju po Maroku lahko zagotovim, da je ta čudovita dežela popolna destinacija za družinski "road trip". Zahvaljujoč Ryanairovim rednim povezavam iz Bergama pri Milanu je pot lahko zelo poceni (tudi samo 50 eur na osebo v obe smeri, če boste planirali dovolj vnaprej). Tako je Maroko najcenejša, najhitrejša in najbližja pot iz Evrope v povsem drugačen svet. Tako drugačen, da ga bodo tudi otroci na polno vpijali z vsemi čutili, uživali od jutra do večera in prišli domov resnično bogatejši za spoznanja, ki jim bodo skozi življenje zagotovo koristila.

Kratki logistični recept za družinsko potovanje v Maroko je takle:

1. Dovolj zgodaj rezerviraj letalske vozovnice za Ryanairove lete iz Bergama pri Milanu v Maroko. Priporočam maroški letališči v Marakešu in Fesu.


2. Da bo parkiranje smešno poceni, vnaprej rezerviraj parkirno mesto na enem od zasebnih parkirišč v bližini letališča. Tam pustiš svoje ključe (da lahko upravljalci s premikanjem vozil bolj izkoristijo parkirni prostor), s parkirišča na letališče pa vozi brezplačni kombi v lasti upravljalca parkirišča. Še več, poveš jim, kdaj se vrneš nazaj, in na letališču te bo ta kombi spet brezplačno čakal, da te odpelje nazaj k tvojemu avtomobilu. Parkirišča so 5 do 10 minut vožnje oddaljena od letališča.


3. Prvi stik z Marokom bo morda malo stresen, saj boš pač prvič v povsem drugi deželi. Zato si že doma prek interneta rezerviraj prevoz z letališča do tvojega hotela. Tak prevoz je poceni, namesto prepiranja s taksisti pa dobiš voznika, ki te na letališču čaka s tvojim imenom na listu papirja in te z dobrim avtom odpelje do hotela. Še več, naš voznik je samoiniciativno poklical v hotel in na križišču nas je že čakal zaposleni, ki nas je od avta pospremil do hotela. Čisti luksuz!

4. Da bo stresa čim manj, sproščenega užitka pa čim več, vsa prenočišča rezerviraj vnaprej. Mi smo jih prek strani booking.com in vse je bilo super. Zlata vredne so ocene prejšnjih gostov na bookingu in na trip advisorju. Tega se zavedajo tudi gostitelji, saj te pogosto prosijo, da bi jim namenil kako pohvalo na teh straneh. Da bi lahko rezerviral vsa prenočišča, pa si seveda pred tem sestavi plan tvojega potepanja, razdeljen po dnevih. Priporočam, da se izogibaš modernih mestnih predelov, saj so taki, kot v Evropi, torej nezanimivi.  Raje išče hotele v starih mestnih jedrih, najraje t.i. riade (hiše z odprtim dvoriščem na sredini). Njihov edini minus (in hkrati plus) je, da so v peš conah, zato boš moral vsakič od avta do hotela malo peš. A lokacija vedno odtehta teh nekaj korakov hoje.


5. Vnaprej si na internetu rezerviraj avto prek lokalne podružnice ene od svetovnih rent-a-car verig. Obvezno doplačaj za kasko zavarovanje. Ne rabiš luksuznega vozila, kakšna Dacia bo povsem dovolj. Razliko v denarju raje zapravi na tržnicah. Najem avta ni poceni, zato ga najemi samo za dni, ko ga res rabiš. Če boš recimo priletel v Marakeš, si en dan rezerviraj za peš oglede mesta in najemi avto šele naslednji dan zjutraj, tik pred začetkom potepanja po notranjosti dežele. Ker leti Ryanair na več letališč, si lahko pot skrajšaš tako, da priletiš npr. v Marakeš, vračaš pa se iz Fesa.


6. Ne izzivaj domačinov. Če se nočejo fotografirati, se opraviči in k njim ne usmerjaj fotoaparata. Če si dekle, ne nosi seksi oblačil, saj jim boš drugače dala misliti, da te lahko brez sramu potrepljajo po zadnjici. In to bodo tudi naredili … Klasična neoprijeta oblačila, majice z rokavi in brez dekolteja, pa boš imela ljubi mir. Če greš barantat, potem imej namen kupiti. Ne barantaj samo zaradi igre, saj jih s tem užališ. V večino mošej nemuslimani nimamo vstopa.


7. Policija je korektna. Sicer boš večkrat na dan naletel na njihove cestne zapore, a ko so zagledali, da smo v avtu turisti, so nas vedno spustili naprej brez kakršnegakoli preverjanja.

8. Kraljevski zajtrk v riadu, kraljevska topla večerja na ulici, sadje čez dan – nas je ta kombinacija varno, okusno in poceni prepeljala čez vse potovanje. Za umivanje sadja uporabljaj ustekleničeno vodo. Izogni se solati, ker je oprana z vodo iz vodovoda, na katero naši želodci niso najbolj navajeni.9. Sprejmi drugačnost in uživaj v njej!

Takole na kratko o logistiki. Kje točno smo mi potovali, pa si oglej v mojih zapisih na blogu. Prvi zapis se začne tukaj … potem pa samo čisto spodaj povsem na koncu posameznega dneva klikni na »novejša objava«, da se prestaviš na naslednji dan naše poti. V tem krogu (iz Marakeša preko Atlasa in puščave v Fes) pot po naših izkušnjah vsekakor lahko zelo priporočim.Privošči si Maroko!
Ni komentarjev:

Objavite komentar