nedelja, 31. julij 2016

Po ferati na Češko kočo


Ker smo lani počasi začeli odkrivati izzivov polni svet planinskih ferat, nas je že dolgo mikala tudi ferata na Češko kočo.

Ferata je z jeklenico varovana plezalna smer in predstavlja največ, kar lahko v hribih naredi nekdo, ki ni alpinist. Vsekakor pa se je treba na začetku v ferato obvezo podati z nekom izkušenim. in z vso varovalno opremo. Drugače je ferata lahko zelo nevarna!

Ferata Češka koča je prva športna ferata v slovenskih Alpah.  Poteka med že obstoječimi potmi in pod jeklenicami tovorne žičnice. Že njen začetek je na srečo zelo težaven. Na srečo zato, ker s tem opozori na sojo zahtevnost in prepreči slabše pripravljenim, da bi nadaljevali predaleč in se tam zaplezali.


V tem začetku je polovica naše družine že odnehala in se na vrh podala okoli prve polovice ferate ter se  nanjo potem priključila v drugi, nekoliko lažji polovici. Midva s skoraj sedemnajstletnikom pa sva zagrizla vanjo in jo preplezala v celoti. Vendar moram takoj priznati, da je šlo pri meni za las. Manjkalo mi je moči v rokah, zato sem na dveh mestih že skoraj obupal, nato pa se mi je s skrajnimi močmi (ki jih zaradi pisarniškega dela žal nimam ravno veliko) uspelo potegniti naprej.


Tudi skala je v tej ferati slaba, vse se kruši, nikjer ni dobrih, trdnih oprimkov, zato je spodnji, prvi del ferate res zahteven. Kot rečeno, se da okoli tega dela priti naokoli (a tudi ta pot ni lahka), pa se potem ferate lotiti v drugem delu, ki je nekoliko lažji (ni pa lahek).

Ferata na Češko kočo zahteva od planinca, da ima za sabo že nekaj drugih ferat, nekaj izkušenj, pa dobro kondicijsko pripravljenost, predvsem moč v rokah. Brez tega jo raje glejte samo od daleč.
Ni komentarjev:

Objavite komentar