petek, 31. julij 2015

Stachlberg


Živalski vrt Dvur Kralove nas je včeraj izjemno presenetil. Postal je vrhunec našega dosedanjega potepanja po Češki, zato smo se nekako sprijaznili, da bodo naše prihodnje dogodivščine sicer v redu, a ne bodo mogle slediti presenečenjem iz živalskega vrta. Že danes pa smo hitro odkrili, da presenečenj, ki jih skriva prelepa Češka, še ni konec.


Prespali smo v nepomembni vasici sredi ničesar, a blizu Stachlberga, ki je bil naš prvi današnji cilj. Prebrali smo, da je tu moč videti nekaj ostankov iz druge svetovne vojne, pa smo šli pogledat. In spet ostali odprtih ust ...


Gre za dobro ohranjene ostanke izjemnega načrta cele verige bunkerjev, ki naj bi bili po vsej češko-poljski meji razpostavljeni tako, da bi topovi dveh sosednjih bunkerjev pokrili celotno ozemlje. Z združitvijo stotine takih bunkerjev bi meja postala nepremagljiva.


Pa je, razen parih bunkerjev, zadeva ostala le na papirju. A bunker, ki smo si ga mi ogledali, je s svojo mogočnostjo hitro pokazal, da bi taka obrambna linija, če bi bila dograjena, dejansko res bila neprebojna.

Najbolj impresivno je to, da po obisku notranjosti spoznaš, da to, kar vidiš zunaj, predstavlja le drobec celotnega sistema, ki je zgrajen pod zemljo. Tam so bila skladišča orožja, kuhinja, jedilnica, spalnice , podzemne ceste, ki naj bi povezovale posamezne bunkerje ...

Obvezen obisk za vse, ki vas zanima zgodovina vojskovanja! Če to ni za vas, se pa prepustite lepotam narave iz našega naslednjega cilja -  Adrspacha ...Ni komentarjev:

Objavite komentar