petek, 01. maj 2015

Jama pod Babjim zobom


Jama pod Babjim zobom je bila za nas veliko presenečenje. Nikoli nismo slišali zanjo, dokler ni prišel predlog prijateljev, da izkoristimo "dan odprtih vrat" in se z jamarji spustimo v to naravno lepotico.


Za razliko od klasičnih, turistično najbolj obleganih jam se do jame pod Babjim zobom ne moreš pripeljati z avtomobilom. Jama se namreč nahaja - meni še kako nenavadno - v hribih. Jama leži na nadmorski višini 1008 m, do njenega vhoda pa je potrebno premagati 350 m višinske razlike po gozdni poti.

Pot do jame je lepa, vseeno pa bo šlo brez treking čevljev z grobim podplatom težko. Med potjo boste najprej uživali v lepem razgledu, nato pa v tišini gozda.

Približno 300 m dolgo jamo krasijo lepe kapniške tvorbe, med njimi so kalcitni kristali, po katerih je jama najbolj znana. Posebnost so polžasto zaviti kapniki – t. i. helektiti – in veliki kalcitni kristali - t.i. skalenoedri, ki so redkost v Sloveniji.


Oglede omogoča Društvo za raziskovanje jam Bled, ki je jamo zaščitilo in uredilo poti ter električno razsvetljavo v jami.Med pogovori z jamarji hitro ugotoviš, kako zelo imajo to jamo radi in kako res želijo, da bi jama ostala nedotaknjena in ohranjena za prihodnje rodove.
Ni komentarjev:

Objavite komentar