sreda, 2. september 2009

Kriza kot priložnost

Zadnje mesece povsod berem in poslušam o svetovni gospodarski krizi. Pa si mislim svoje. A najprej opozorilo: v nadaljevanju zapisano velja samo za družine, ki še vedno imajo službe s plačami, ki zadostujejo za pokritje življenjskih stroškov.

V finančni krizi so največ izgubili bogati, ki so si lahko privoščili kupovanje vrednostnih papirjev, nepremičnin in jaht. Vse to je zadnje mesece izgubilo velik del svoje vrednosti. »Mali« človek ni izgubil veliko, se je pa zaradi krize in nelagodnega občutka glede bližnje prihodnosti začel obnašati bolj racionalno, manj slepo potrošniško, kot do sedaj. In tako je ta »mali« človek nenadoma ugotovil, da mu avta še ni treba zamenjati, saj stari, pošteno povedano, še vedno čisto dobro deluje. Isti človek je obenem odkril, da so počitnice lepe tudi v Sloveniji in da ni treba iskati lepot na drugi celini. Prav ta danes zaskrbljeni človek je tudi spoznal, da ne potrebuje drage restavracija zato, da bi se imel lepo s prijatelji. Povabi jih domov in mu je čisto lepo z njimi ob domači mizi. Nenazadnje je ta človek odkril, da so prijatelji sicer zastonj, a hkrati najbolj dragoceni. Zato si zanje in za družino zdaj jemlje več časa. Čas pa je, mimogrede, brezplačen.

Svetovna kriza torej med drugim dela nekaj dobrega – bistri naš pogled. Pozornost preusmerja od materialnega bogastva k tistemu, ki je brezplačno, a hkrati neprecenljivo. Spet se začenjamo zavedati vrednosti ljubezni, prijateljstva, zdravja, lepot naše slovenske narave. Spet postajamo ljudje. In to je dobro!

3 komentarji:

  1. Dober zapis. Se strinjam s tvojim razmišljanjem. Kriza je prav super za to.

    Je pa pametno, da ob prenehanju krize ta navdih ostane, kajne?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, bi bilo lepo, da bi to ostalo tudi po krizi. Pa se bojim, da ne bo. Ker je mašinerija zadaj zagotovo že pripravljena, da zagotovi novo rast z dodatno prodajo ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Se strinjam z vsem napisanim. Vendar pa je po moje težava v tem, da bo kriza dokler ljudje ne bodo spet začeli trošiti. :(

    OdgovoriIzbriši