nedelja, 15. november 2015

Ferata - nova dimenzija gibanjaNaslov se najbrž sliši kot iz kakega reklamnega prospekta, ki ti želi prodati ferato. In kaj sploh je ferata? Beseda izhaja iz italijanščine in pomeni zelo zahtevno planinsko pot, ki je opremljena z jeklenicami, trdno in varno "zabitimi" v skalo. S tem se zahtevna pot spremeni v zelo varno pot, če pri tem porabljaš vso zahtevano varnostno opremo - čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet.Zahvaljujoč šoli varnega gibanja v gorah planinskega društva Kranj, ki jo z Ireno obiskujeva to jesen, sem danes spoznal ferato tudi v živo - v stenah Glinščice nad Trstom. Če bi se sam znašel pred strmo steno, bi se samo obrnil in pobegnil. V spremstvu zaupanja vrednih vodnikov pa sem zagrizel v steno. Seveda me je bilo strah, ampak upoštevajoč vsa navodila vodnikov sem uspešno preplezal vse izzive in na koncu na trdna tla ravnine stopil z velikanskim nasmehom, razpotegnjenim od enega do drugega ušesa. Fino je bilo! Kot adrenalinski park, le da je tu vse v naravi in s čudovitim razgledom.


Preplašeni, višine boječi Rok je danes spoznal novo dimenzijo gibanja, ki mu je bila zelo všeč. Zato se bo še ponovila. Večkrat!


Opozorilo: v ferato se odpravite le s popolno varnostno opremo in prvič obvezno v družbi izkušenega vodnika!Ni komentarjev:

Objavite komentar