nedelja, 19. januar 2014

Mi, otroci generacije fix

Kdo: Mladinski oder Kranj

Kako: Odlično, vredno vsake sekunde tvojega časa!

Pred problemom drog si danes še vedno večinoma zatiskamo oči. "V moji družini teh težav ne bo, mojih otrok droge ne zanimajo", si govorimo pri sebi, upajoč, da nas bo že zgolj zaradi tega svet drog zagotovo zgrešil.

Pa žal ni tako. Mamila si svojih žrtev ne izbirajo načrtno, ampak udarijo tako po bogatih, kot po revnih, mlajših in starejših, po starših in otrokih.

Šele, ko se resnično zavemo nevarnosti, in šele, ko sprejmemo, da na to nevarnost nismo imuni, smo prišli na pot izbire takega načina življenja, da se bomo drogam lahko izognili.

"Spoznaj svojega sovražnika" je ena od strategij za uspešno obrambo. In prav to so nam pripravili mladi iz Kranja s predstavo "Mi, otroci generacije x". Predstava nam prinaša deset zgodb mladih, ki so se ujeli v kruti svet mamil. Žal videno ni fikcija, saj zgodbe temeljijo na resničnih izkušnjah kranjskih odvisnikov.

Zgodba niti v enem samem trenutku ne prinese niti kančka veselja ali optimizma. Vse je črno-belo, turobno, brezizhodno. Točno tako, kot v svetu drog resnično je. Vsak od nastopajočih likov je imel tehten razlog, zakaj je poobegnil v svet drog. Vsak odvisnik je tam iskal rešitev in zavetje. A vsak je tam našel obup, praznino, utež, ki ga je vlekla še globlje.

Predstava se, najbrž tudi zaradi odlično izbranega prizorišča v kranjskem Stolpu Škrlovec, gledalcu hitro spremeni v kruto realnost. Izredna igra prikazovanja čustev, solz, abstinenčnih kriz, te ujame v svoj kruti krog žalosti, in hitro pozabiš, da nekaj metrov od sebe spremljaš zgolj predstavo. Preveč resnično izgleda, preveč boli.

Igralci Mladinskega odra Kranj so še sami komajda prenehali biti otroci. Združili so se v lani ustanovljeno gledališko društvo, in že s prvimi predstavami navdušili, morda s krutim realizmom v nekaterih pogledih celo presegli tisto, kar letos na odru ponuja gledalcem stalna, profesionalna zasedba Prešernovega gledališča.

Mi, otroci genberacije fix, je predstava, ki gledalcu ne prizanese. Ne s kletvicami, ne z zmerjanjem, ne s spolnostjo, ne s turobno brezizhodnostjo. Kljub temu, ali pa prav zato, ogled toplo priporočam vsem družinam z otroki, starimi od 14 let naprej. Zato, ker boste s pomočjo te predstave spoznali, kako krut in brezizhoden je svet drog. Zato, ker bomo starši po tej predstavi morda bolj videli svoje otroke in njihove stiske. In zato, ker bodo otroci po tej predstavi morda bolj razumeli, kako grozljivo nepovratna je pot v pogubo, na katero stopiš takoj, ko si si rekel: "Samo enkrat, samo za zabavo bom poizkusil". V svetu drog prvič nikoli ni tudi zadnjič.


Ni komentarjev:

Objavite komentar