sobota, 02. marec 2013

Off road norci v Naklem
V Naklem se od leta 2004 naprej (z daljšim premorom od 2008 do 2011) marca zberejo "off road norci". Kdo so ti ljudje, najlepše pove nalepka na enem od terencev, ki sporoča, da je dirkanje po asfaltu za reve. In resnično se po prvih minutah dirke vprašaš, ali so vozniki terencev norci ali junaki. 
Prvi del dirk je hitrostna preizkušnja po za moje pojme zahtevnem terenu, ki pa ga večina udeležencev ocenjuje kot lahkotno ogrevanje pred tisto pravo dirko, ki sledi. Gre za krožno divjanje po progi, speljani skozi gramoznico. 
Ko smo se gledalci pred začetkom dirke začeli zbirati, nam v gramozu ni uspelo razbrati, kje točno bo šla dirka. Vsi smo si bili le enotni, da po enem noro strmem klancu, polnem gramoza, ne bo šlo nič. Je preprosto prestrmo, predivje. No, pa so se dirkači spuščali ravno tam, kjer bi rekel, da se bo vsak terenec postavil kar na nos. Terenci zmorejo neverjetno veliko. Stroj zmore veliko več, kot pa si upa večina ljudi. Na dirko pridejo "norci" s skoraj povsem serijskimi terenci, pa drugi, katerih avti so nerazpoznavno spremenjeni, da sploh ne moreš ugotoviti, iz katerega osnovnega avta je nastala ta off road zverina. Dirka je zanimiva. Ves čas pločevina hreški, ko naseda na skale, in takoj veš, da po dirki lastnike spet čaka večtedensko popravljanje avtov v domači garaži. Prask, zaradi katerih ljudje takoj uveljavljamo kasko, na teh terencih sploh ne opaziš, saj je tisti, ki pridela le kakšno večjo luknjo v "pleh", pravzaprav med srečnimi dirkači. Res pa najbolj divjih poškodb sploh ne morejo opaziti, saj taki dirkajo z avti brez stekel, in so na koncu popolnoma blatni. Ker brisalcev za čelade baje še niso izumili, sploh ne vem, kaj po nekajminutnem divjanju sploh še vidijo pred sabo. Morda se tudi zato pogosto zaletavajo ...  
Sicer pa veliko pove tudi video. Siolovci so lepo ujeli utrip z dirke:


Ni komentarjev:

Objavite komentar