torek, 08. maj 2012

Maroko - Marrakesh


Začetek proizvodnje Dacie Lodgy me je odpeljal v Maroko, kjer ti avtomobili nastajajo. 

To je bilo prvič, da sem stopil na afriška tla. Bumbar jaz sem mislil, da bodo okoli mene sami črnci, saj sem pač v Afriki. A je sever Afrike seveda arabski :) 


Dežela je zelo slikovita. Mesta so nabito polna, na tržnicah in trgih je zelo glasno, ljudje pa ne maraja, da jih slikaš oziroma takoj pritečejo za tabo in zahtevajo, da jim za slikanje plačaš. Zahteve znajo postati kar precej agresivne ...Izven mest se slika spremeni. Redka poseljenost, otroci s šolskimi torbami hodijo iz šole, čeprav nikjer ne vidiš ne šole ne njihovega doma. Dobiš občutek, da pešačijo uro daleč v vsako smer, brez da bi se pritoževali ...


Maročani so spretni trgovci in bog ne daj, da dobijo občutek, da boš morda kaj kupil. Ko padeš v nakupni proces, si za vsaj deset minut dober, preden se trgovca rešiš in uspeš iti naprej. In če hočeš iz nakupne zgodbe izstopiti, ne ovinkari. Za izgovore tipa "predrago je, ne morem nesti na letalo..." imajo vedno pripravljene odgovore. Ogromno preprogo bodo zložili in poslali po pošti. "No problem, mister", ti samo plačaj. In še ena stalna krilatica: "For you, my friend, very cheap!"
Imel sem redko srečo spoznati še notranjost ene od premožnejših hiš, ki jih oddajajo turistom. Za monotonim, neopaznim pročeljem sredi ozke ulice se skriva pravi raj.


Ni komentarjev:

Objavite komentar