sreda, 28. april 2010

Chiemsee

Tik ob avtocesti Salzburg - Muenchen je bavarsko morje Chiemsee. In na njem dva otoka, "moški" in "ženski". Mi smo obiskali "moški" otok, Herreninsel oziroma Herrenchiemsee, in tam obstali široko odprtih ust in očes.

Razlog za naše čudenje so bile še danes vidne posledice nenavadnega življenja bavarskega kralja Ludwika drugega. V svoji veliki (in neznansko dragi) ljubezni do bahavih nepremičnin je zgradil neverjetne zgradbe, kot je grad Neuschwanstein in grad Linderhof. Oba sta izredna dokaza bogastva, kjer ob sprehodu skozi sobane samo strmiš.

Ampak, dragi moji, pazite zdaj - omenjena gradova sta kljub vsemu svojemu bogastvu šele skupaj vredna toliko, kot njegova palača na moškem otoku na Chiemseeju. Ta je kopija versajske palače, med ogledom pa občuduješ tako neverjetne stvari, kot je zlata postelja. Še huje - palačo si je gospod kralj postavil kot poletno rezidenco, v kateri je nameraval preživeti do tri tedne na leto. Uspelo mu je samo enkrat, saj naslednjih počitnic ni več dočakal ...

Sam nikoli ne maram muzejev in vodenih ogledov. Ampak zgradbe kralja Ludwika, še posebej pa tale palača na Chiemseeju, to je pa obvezna postaja na poti vsake družine!

Fotografiranje je v palači prepovedano, si jo pa lahko lepo ogledate na njihovih spletnih straneh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar