nedelja, 23. november 2008

Nedelja. Kičasta.

Danes je bilo sicer mrzlo, a z razlogom. Nebo je bilo brez oblačka, videlo se je daleč, hribi so bili kot narisani. Narava je šla na nedeljski sprehod v svoji najlepši obleki.

Torej smo šli na sprehod tudi mi. Prvič tako, kot to delajo družine s psom. Na bližnja polja, do katerih imamo od doma samo dobrih 5 minut peš hoje. Tam duša zadiha, saj je prostora veliko, pogled ustavijo šele beli vrhovi gorenjskih hribov.

Tu smo se sprehajali že velikokrat. A nikoli s Heli. Ta nam je letos dala še piko na i k vsej lepoti. Tako je bil nedeljski sprehod ne samo lep, ampak že prav kičast. In bil je naš prvi nedeljski sprehod z njo. Srce je vriskalo, ko smo raziskovali polja, vrhunec pa je bil, ko smo se prvič z njo spustili v dir. Kako lepo in hitro teče! Res je lovski pes, to se je videlo v lahkotnosti njenega teka. Dobra novica zame, saj bova lahko očitno športna in hitra na najinih sprehodih.

Slaba novica je, da ima tudi Heli rada vonj svežega gnoja. Še posebej, če je ta vonj na njej. Z užitkom se je pesjanka valjala po gnoju, prej bela je hitro spremenila barvo v drekasto, vonj pa zamenjala s smradom. A kaj, ko jo je to delalo takoooo srečno ... Sicer pa, a sploh obstajajo psi, ki ne marajo valjanja po dreku?!

Zahvaljujoč temu njenemu smrdečemu veselju smo morali danes preizkusiti tudi njeno dovzetnost za umivanje. Zanimivo, nobenega strahu, nobenega odpora, mirno je stala in čakala, da je zanjo tako privlačen smrad odplaknilo z rjavo vodo nekam proti kranjski čistilni napravi.

Zanimiv je bil danes njen odnos do psov. Dokler je bil dan, si je dajala pogum z glasnim lajanjem na vsakega štirinožca, ki je prišel mimo. Ko se je zvečerilo, pa jo je pogum zapustil in mimoidočih psov se je bala in se jim želela umakniti. Noč ima pač svojo moč ...

Na sliki naju je moja najdražja ujela med igro na domačem vrtu. Med sprehodom pa so me neznanci ujeli z nenehno ponavljajočim se vprašanjem, kakšne pasme je. Ima kdo kakšno dobro idejo? Danes sem razlagal, da je čistokrvna horjulska mešanka ...
P.S. Zdajle, ko tole pišem, spet mirno spi ob mojih nogah. Kako prijeten občutek je to!!! Zunaj mraz, neznani tuji svet, tule pa prijetno toplo, varno in mirno. Meni paše vsaj toliko kot njej!
Škoda, da je nedelje konec. Jutri Heli čaka nova preizkušnja - samota, ko bomo v službi. Drži se, psica!

4 komentarji:

  1. Ej, tole se pa bere, ko da si (ste) zaljubljen-i.
    Edin prov :)
    Tina
    PS: Je parcela dejansko ograjena z žičnato ali samo z zeleno ograjo?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hoj, Tina!

    Ja, žena že nekaj sumi ... :)

    Parcela je povsem ograjena: na dveh stranicah je ograjena z zidanim zidom, na dveh stranicah pa z živo mejo, na sredini katere je povsod še visoka žičnata ograja. Samo živa meja ne bi bila dovolj, bi Heli takoj našla pot na cesto.

    Bom pa zgradil še dodatne štiri metre ograje, da ločim vrtni del parcele od dovozne poti za avto. Tako bo lahko dovozna pot odprta, Heli pa vseeno varna na vrtu. Bo imela potem 300 kvadratov ograjenega vrta brez bojazni, da bi ušla takrat, ko bo kdo prišel na obisk in odpiral dovozna vrata.

    Heli je preveč dragocena, da bi karkoli prepustil naključju!

    OdgovoriIzbriši
  3. Heli je lepa! Lepo je brati opis tako iskrenega navdušenja! Veliko veselja na današnjem snegu, moj pes ga obužuje, Heli pa bo verjetno malo prestrašena, potem pa navdušena ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za nasvet in vzpodbudne besede. Ja, za Heli bo tale sneg definitivno prvi v življenju, pa še Grkinja je in tam snega najbrž sploh ni videla niti njena mama ... Me prav zanima reakcija. Še dobro, da je Heli na vrvici, v tem snegu jo sploh ne bi našel, bi se kar zlila z okoljem.

    OdgovoriIzbriši