nedelja, 9. april 2017
ponedeljek, 27. marec 2017
Rumena zverina
V Ljubljano smo za potrebe avtomobilskega salona iz Pariza pripeljali Renaultovo športno zverino. Zdaj, ko naš razstavni prostor še gradimo, sem si drznil sesti na rob te rumene zverine. Od jutri naprej bo avto varno stal za ograjo. Ne tikaj zverine, lahko te ugrizne!
sobota, 18. marec 2017
Muzej iluzij
Danes smo obiskali ljubljanski Muzej iluzij. Vse nas je prijetno presenetil s svojimi "forami", v katerih uživa mlado in malo manj mlado. Vsekakor vredno obiska, še posebej na kak turoben deževen dan.
nedelja, 5. marec 2017
Bi si privoščili dvatisočaka?
Tale zapis je
namenjen predvsem hribovskim začetnikom, še posebej pa družinam, ki gledajo
svoj podmladek in se sprašujejo, kdaj bodo zreli za pravi gorniški krst – vzpon
nad magično mejo 2.000 metrov.

Moj današnji
predlog za prvi dvatisočak je Begunjščica. Malo zato, ker je dostopna
marsikomu, malo pa zato, ker mineva teden dni, kar smo stali na vrhu, in je
spomin zato še zelo živ. Izziv Begunjščice lahko sprejme vsak, ki živi dovolj
aktivno življenje, da je zmožen osem ur hoditi v naravi. Enako pomembno je še,
da je zmožen tolikšne mere koncentracije, da zna vseskozi z nogami ostati na
sicer jasno vidni in dovolj široki poti. Na nekaterih mestih je namreč meter od
poti strmina, po kateri se zdrs ne bi končal brez posledic. A kdor se zna
držati steze, ne bo v nevarnosti. Če torej pri obeh teh kriterij lahko narediš
pritrdilno kljukico, si pripravljen na Begunjščico.
Tako kot povsod
tudi na Begunjščico vodi več poti. Naša se je začela na parkirišču pod zdaj
zaprtim domom »Oaza miru« na Ljubelju. Tik pred predorom zavijete levo na
veliko parkirišče, kjer na njegovem levem delu vodi manj opazna cesta še malo
naprej na veliko parkirišče pod omenjenim domom. Ker poletje popoldan pogosto prinaša nevihte,
čez dan pa vročino, vam priporočam, da ste na izhodišču najkasneje ob šesti uri
zjutraj. Vem, težko je vstati, ampak, ko si ob 14:00 spet nazaj, za tabo je že
celodnevni izlet, pred tabo pa še celotno popoldne, ti zgodnjega vstajanja ne
bo žal. Preverjeno!
Planinski
čevlji z dobrim podplatom (lahko so nizki), v nahrbtniku malica, obvezno vsaj
poldrugi liter vode, pa nekaj toplega, če vas na vrhu ujame veter, pa ste
pripravljeni. 30-litrski nahrbtnik bo vsekakor povsem zadostoval. Tudi otroci
naj doprinesejo svoj delež, seveda z manjšim in lažjim nahrbtnikom, ampak vsaj
svoj sendvič in vodo naj pa le nesejo. Da se navadijo …
Z omenjenega
parkirišča smo se odpravili levo (desno bi šli proti smučišču na Zelenici),
sledeč tabli Planina Preval, po poti, na kateri se izmenjujejo gozd, melišča in
– predor. Nekaj časa nas je še spremljal razgled na ljubeljsko cesto, po kateri
smo se maloprej pripeljali, saj smo se v prvem delu pešačenja nekaj časa pravzaprav
vračali nazaj proti Tržiču - a seveda
vedno višje in višje. Na poti boste srečali sledove druge svetovne vojne,
predvsem pa že omenjeni daljši predor, kjer ne pozabite na čelno svetilko, pa
na sklanjanje. Vsakič znova se nekdo nenačrtovano in boleče nekje sredi predora
na trdo pozdravi s trdo skalo nad sabo …
Že na začetku
varna in dobro vzdrževana pot (najlepša hvala vsem prostovoljcem) se vedno bolj
razširja in potem vse do konca ostaja varna. Naš prvi cilj je bil koča na
planini Preval-a (1.311 metrov nad plažo v Izoli). Tam imajo baje odlične
štruklje, ampak mi smo bili zgodnjemu
jutru navkljub polni energije, koča pa je na prvi pogled še spala, zato smo jo
mahnili kar naprej, proti vrhu Begunjščice. Imeli smo srečo, saj so nam nad
nami podeči se oblaki iz minute v minuto delali drugačno predstavo. To so pol
ure pred vrhom popestrile še številne ovce, ki so v planinskem raju uživale v
prvobitni paši.
Osvojitev
prvega letošnjega dvatisočaka je bila nezahtevna, a vseeno zmagoslavna. Po
obilni malici iz nahrbtnikov smo jo mahnili naprej, navzdol proti Roblekovemu
domu na Begunjščici (1.657 metrov nad plažo v Izoli), in nato še bolj navzdol proti
koči na planini Preval-a. Od tu naprej se je naša pot spet združila z jutranjo,
torej smo zadnjo uro stopali po nam že znani poti, se v predoru z glavo spet butnili
v isti del stropa in nato ponosni prišli nazaj k avtomobilu. Ura je bila 14:00,
za nami čudovit dan v gorah, pred nami pa še celo sobotno popoldne.
nedelja, 5. februar 2017
Prvi pomladni cvetovi
Res je še zima, ampak najslajši cvetovi so že v polnem razcvetu ... Kar za pojest lepi so! Irena je v kuhinji lahko tudi cvetličarka.
Torta, ki je cvet
Irena je šla tokrat z umetniškim pristopom pri oblikovanju tort še en korak naprej. Nastala je torta za našo najstnico, ki je pravi cvet. Tako lep cvet, da smo imeli kar slabo vest zarezati z nožem v tako torto. Pa smo zarezali. In se strinjali, da je tako dobra, kot je lepa!
sobota, 4. februar 2017
Domači kruh iz krušne peči
Rad imam napredek in sodobne tehnologije. A obenem se iz leta v leto bolj zavedam, da se nam, če bomo pozabili na vrednote in modrosti starih časov, ne piše prav dobro. Zato sem hvaležen tašči, ki je moje otroke uvedla v stare skrivnosti peke kruha. Vsakič znova se veselijo dneva, ko bodo morali vstati navsezgodaj, da bodo lahko zakurili v krušni peči, pomagali pri pripravi kruha in se veselili zmagoslavja ob pobiranju zlatorumenih zakladov iz peči. Mmmmm :)
Naročite se na:
Objave (Atom)